L’Institut Guttmann participa a la V Jornada de les Víctimes d’Accident de Trànsit del SCT “Junts podem”

Ahir es va celebrar la V Jornada de les Víctimes d’Accident de Trànsit del Servei Català de Trànsit que, un cop inaugurada pel conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va donar pas a la intervenció de les associacions de víctimes, AP(A)T, STOP Accidentes Catalunya i TRACE que van fer una valoració del primer any de la posada en marxa del servei d’assistència que ofereix el Servei d’Informació i Atenció de les Víctimes (SIAVT).

A continuació, Joan Sauri, psicòleg de l’Àrea de Rehabilitació NeuroPsicoSocial de l’Institut Guttmann va realitzar una ponència sobre la importància de la intervenció NeuroPsicoSocial com a part del tractament integral a les víctimes d’accident de trànsit amb una discapacitat adquirida. Sauri va destacar que “el principal condicionant de l’evolució psicològica no és el nivell d’afectació neurològica, ni les característiques de la lesió, sinó que aquesta evolució depèn en gran part tant de la interacció de variables de personalitat i experiències prèvies, com de variables de l’entorn”. També va posar de relleu que “una intervenció psicològica precoç ajuda al pacient a progressar més ràpidament en el seu procés d’adaptació i que després de l’alta mèdica és necessari mantenir per tal de poder prevenir possibles complicacions, promoure la participació social, i contribuir a la millora de la qualitat de vida d’aquestes persones”.

Per últim, Miquel Casas, cap del Departament de Psiquiatria de l’Hospital Vall d’Hebron va presentar l’estudi “Avaluació i tractament dels factors psicopatològics implicats en la conducció de risc i sinistralitat viària”, que ha impulsat l’SCT, el Departament d’Interior i el Departament de Salut amb la col•laboració de la Càtedra de Seguretat Viària de la Universitat Autònoma de Barcelona i el RACC. L’estudi posa de manifest que aproximadament un 40% dels conductors que assisteixen als cursos de recuperació del permís de conduir, probablement pateixen una psicopatologia com per exemple un trastorn d’atenció o d’impulsivitat, la qual cosa provocaria aquesta conducció de risc.

En el transcurs de la Jornada es van anar projectant diferents reportatges audiovisuals amb el testimoni de persones que han utilitzat el SIAVT; familiars de víctimes mortals d’accident de trànsit que explicaven les seves vivències i els testimonis de persones causants d’aquets sinistres viaris. El director de l’SCT, Joan Josep Isern, va cloure l’acte amb una reflexió sobre les noves iniciatives que s’hauran d’implementar per continuar avançant en la reducció de la sinistralitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Es poden fer servir les etiquetes i atributs que apareixen més a dalt.