L’Institut Guttmann participa en el projecte europeu BNCI2020

Entenem per BCI (brain-computer interfases) interfícies cervell-ordinador que permeten a les persones donar ordres a màquines mitjançant software d’anàlisis de les senyals electromagnètiques captades directament des del cervell humà. Les BNCI (brain/neuronal computer interaction) són una extensió de les BCI que tenen en compte altres mesures fisiològiques, com el moviment dels músculs o dels ulls. Aquest àmbit de coneixement de les neurociències dóna nom a una iniciativa europea en la que l’Institut Guttmann participa, i que té per títol BCNI2020.

Al contrari que la majoria de projectes de recerca finançats per entitats públiques, en aquest cas la Comissió Europea, aquesta actuació no està dedicada a desenvolupar noves tecnologies o productes. Es el que es coneix com una acció de Coordinació i Suport (CSA, sigles en anglès). La principal fita de la iniciativa BCNI2020 es establir les bases del desenvolupament futur d’aquest camp de coneixement expert, guiant a la pròpia Comissió Europea en les línies principals que han de seguir les següents convocatòries d’ajuts adreçades al finançament de projectes i tecnologies concretes. Així, per tant, el principal resultat del projecte serà un full de ruta clar i concís, que servirà com a base de les futures decisions de la Comissió Europea sobre el finançament de projectes en el marc del nou programa marc Horizon 2020 relacionat amb l’àmbit de les BCI.

El projecte BNCI classifica l’ús de les interfícies cervell-ordinador en sis escenaris:

  • Les BCI poden substituir la funció del sistema nerviós central (SNC) en casos en que aquesta s’ha perdut (comunicació, mobilitat).
  • Les BCI poden ajudar a recuperar la funcionalitat SNC perduda, com una eina de teràpia.
  • Les BCI poden ajudar a augmentar la funcionalitat del SNC (com monitoritzar la capacitat d’atenció).
  • Les BCI poden complementar la funcionalitat natural (com ara controlar un tercer braç robòtic).
  • Les BCI poden millorar la funcionalitat del SNC (per exemple, millorar senyals d’àrees danyades desprès d’un ictus).
  • Les BCI poden ser emprades com a eines de recerca per entendre millor el funcionament del SNC.

L’Institut Guttmann és una de les entitats consorciades de recerca participants en aquest projecte, tot tenint en compte la seva línia d’expertesa en l’àmbit de les neurociències. Des de l’any 2010 hem participat en projectes com el Brain Able (http://www.brainable.org/) o el Way Project (http://www.wayproject.eu/), entre d’altres, que s’emmarquen en la línia d’estudi de les BCI. L’investigador principal (IP) d’aquestes iniciatives de recerca i també del BCNI2020 és el Dr. Josep Medina, Cap de l’Àrea de Rehabilitació Funcional de l’Institut Guttmann. Podeu ampliar informació sobre aquest projecte europeu a través de la pàgina web de la iniciativa: http://bnci-horizon-2020.eu/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Es poden fer servir les etiquetes i atributs que apareixen més a dalt.