implante, marcapasos diafragmático, quirófano, cirugía, tetraplegia

L’Institut Guttmann implanta marcapassos diafragmàtics a pacients tetraplègics

L’Institut Guttmann en col·laboració amb l’equip de cirurgians de l’Hospital Germans Trias i Pujol ha intervingut a dos pacients per a la col·locació d’un implant diafragmàtic per facilitar la ventilació mitjançant l’estimulació elèctrica del diafragma. Aquest procediment consisteix en un dispositiu que, implantat quirúrgicament en el diafragma, provoca una contracció muscular del mateix i ofereix als pacients amb lesions cervicals altes i en algunes malalties neuromusculars, dependents de suport ventilatori, la possibilitat de respirar sense suport mecànic (després de un adequat entrenament); el que representa una millora significativa de la seva qualitat de vida, la reducció d’infeccions respiratòries i en definitiva, l’increment de la pròpia supervivència.

Es tracta d’un model d’intervenció, únic a Espanya, que es realitza conjuntament entre la Unitat de Lesionats Medul·lars de l’Institut Guttmann i l’equip de Cirurgia Toràcica, Cirurgia Pediàtrica i Cirurgia General de l’Hospital Germans Trias i Pujol (HGTiP). Un dels casos intervinguts en aquesta ocasió es tractava d’un pacient de 9 anys, que ja havia estat implantat fa un temps i que necessitava una revisió dels cables. La segona operació es va realitzar en un pacient de 18 anys, amb una tetraplegia, i just després de la intervenció, en el mateix quiròfan, s’ha pogut iniciar la desconnexió del respirador amb èxit, tot i que ara s’haurà de sotmetre a un programa de rehabilitació respiratòria. L’aliança Institut Guttmann – Hospital Germans Trias permet que l’Institut Guttmann sigui l’únic hospital a Espanya que realitza aquest tipus d’implants de marcapassos diafragmàtics, tant en adults com en nens d’edats molt precoces, amb resultats satisfactoris.

Per a aquesta intervenció s’ha organitzat un equip clínic-quirúrgic format pel Dr. Joan Vidal i el Dr. Francesc Xavier Curià, metges de l’Institut Guttmann i coordinadors del programa; el Dr. Pedro López de Castro, Cap del Servei de Cirurgia Toràcica; el Dr. Carlos Martinez, cirurgià toràcic; la Dra. Marta de Diego, Cap del Servei de Cirurgia Pediàtrica i el Dr. Jordi Tarascó adjunt del Servei de Cirurgia General de l’HGTiP.

És una gran satisfacció compartir amb els amics i empreses amigues de l’Institut Guttmann que els avenços que fem són gràcies al seu suport, el qual en aquesta ocasió ha fet possible millorar la salut i qualitat de vides reals i de ben segur beneficiarà moltes persones en el futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Es poden fer servir les etiquetes i atributs que apareixen més a dalt.