XXXI Jornades Tècniques de l’Institut Guttmann: Neurotecnologia i rehabilitació

El Palau Macaya de Barcelona va acollir el 30 d’octubre una nova edició de les Jornades Tècniques de l’Institut Guttmann, en les que es va parlar de desenvolupament tecnològic per optimitzar el benefici de la neurorehabilitació mitjançant intervencions més intensives, més eficients, més personalitzades i amb un major nivell d’evidència.

L’acte va arrencar amb la benvinguda institucional als assistents per part de la Dra. Montserrat Bernabeu, directora assistencial de l’Institut Guttmann, i del Sr. Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació “la Caixa”.

Davant d’un aforament complet, la conferència magistral va anar a càrrec del Dr. Ander Ramos, líder del grup Neuroprotèsic a l’Institut de Psicologia Mèdica i Neurobiologia del Comportament a la Universitat de Tübingen a més de director de Neurotecnologia de Tecnalia. El Dr. Ramos va parlar de la neurotecnologia per a la neurorehabilitació, va exposar els models actuals de rehabilitació després de patir d’un ictus així com dels progressos en els processos i organització per a traslladar a la pràctica clínica els nous avenços. Per acabar va presentar resultats de l’ús de les interfícies neuronals en la rehabilitació i com la neurotecnologia pot canviar el present i futur de la rehabilitació.

Posteriorment el Dr. Ramos va moderar la taula rodona “Com construïm la neurorehabilitació del futur?” on es va parlar de sistemes robòtics, d’exoesquelets robòtics, de realitat virtual, de com el big data pot ajudar a crear nous escenaris per a la neurorehabilitació, etc… que va comptar amb la participació de la Dra. Úrsula Costa (Hocoma), el Dr. Josep M. Font (UPC i Able Human Motion), el Dr. Álvaro Pascual-Leone (Harvard i BBHI), el Dr. Mariano Alcañiz (Lab. Europeo de Neurotecnologías Inmerisvas, UPV), el  Dr. Gerardo Conesa (hospitals HM, del Mar i de Sant Pau) i el Dr. Artur Serra (i2cat).

Després de dinar, va tenir lloc la segona taula rodona sobre estimulació cerebral i espinal no invasiva, que va estar moderada pel Dr. Joan Vidal i en la que el Dr. Raúl Pelayo, el Dr. Josep M. Tormos i la Dra. Hatice Kumru, tots ells experts de l’Institut Guttmann van exposar diferents escenaris de la estimulació cerebral no invasiva. El Dr. Guillermo García (UAB) va presentar també els avenços en la estimulació espinal no invasiva.

Aquesta edició de les jornades tècniques ens han convidat a fer una profunda reflexió sobre el canvi de paradigma en que es troba la rehabilitació i les noves oportunitats que s’obren als professionals de les neurociències i molt especialment en la vida dels nostres pacients i les seves famílies. A més, un any més les Jornades van tenir un rotund èxit d’assitència amb un aforament complet i una gran participació per part del públic.

Com sabeu, gràcies a la col·laboració dels Amics i Amigues de l’Institut Guttmann, la Fundació inverteix en innovació i investigació per tal de millorar l’efectivitat dels processos de neurorehabilitació. El potencial investigador clínic i translacional de l’Institut Guttmann es fonamenta, d’una banda, en la concentració d’un nombre suficient de casos que permet mantenir i desenvolupar uns professionals experts, al mateix temps que es garanteix la seguretat, la qualitat i l’eficiència assistencials. El model de recerca es basa en l’exercici sistemàtic d’un treball rigorós i ètic, basat en l’evidència científica i en un seguiment precís del mètode científic.

La Investigació Translacional té com a objectiu desenvolupar solucions sostenibles per als problemes de salut, traslladant el més ràpid possible els resultats de la recerca bàsica a la pràctica clínica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Es poden fer servir les etiquetes i atributs que apareixen més a dalt.