“Hauries d’haver-me avisat que vas en cadira de rodes”

dimecres, 3 febrer 2021

El projecte de recerca Participa de l’Institut Guttmann busca aconseguir una cohort mínima de 1.000 voluntaris amb alguna discapacitat que siguin co-investigadors d’aquest treball, que pretén contribuir a identificar les barreres i els facilitadors amb els quals es troben diàriament les persones amb discapacitat a l’hora de participar en la societat. 

Els voluntaris formaran part d’una comunitat virtual i des del seu espai personal podran respondre una sèrie de qüestionaris orientats a conèixer quins factors faciliten o dificulten la seva participació social. La informació resultant es posarà a l’abast d’entitats, organismes públics i la societat en general amb l’objectiu de generar canvis basats en les necessitats reals del col·lectiu.

Participar els permetrà: saber com poden incrementar la seva participació en la societat; formar part dels fòrums de debat on donar veu a les seves opinions, denunciar situacions i aportar solucions; obtenir consells sobre bones pràctiques; i tenir informació i recursos que els empoderaran i ajudaran a viure millor el seu dia a dia.

Pot ser voluntària tota persona major d’edat amb alguna discapacitat, principalment d’origen neurològic. 

La Júlia Castelló, voluntària del projecte i terapeuta ocupacional de l’Institut Guttmann explica: “anar al teatre i que l’entrada accessible sigui per la porta del darrere t’obliga a separar-te del teu grup, anar per espais que no són els comuns per al públic general i que en ocasions acabis veient l’obra separada dels teus amics. Així que entrant per la porta del darrere no acabes entrant com els altres”,

La Jana Arimany, també voluntària del projecte, comparteix: “fer una reserva en un restaurant i que en arribar t’indiquin que hauries d’haver avisat que vas en cadira de rodes és una mostra que l’entorn no és accessible i a més t’acaba generant cert sentiment de culpa, perquè sembla que el problema és teu per no avisar i no d’ells per no tenir espais accessibles”.

“Participa” parteix d’una premissa: “La discapacitat no és una qüestió individual, sinó social; té a veure amb el context en el qual la persona interactua –afirma Joan Saurí, doctor en Psicologia i investigador principal del projecte–. Per això volem contribuir a desenvolupar una mirada comunitària que comprengui que no cal adaptar les persones, sinó l’entorn”. 

Josep Maria Ramírez, director de l’Institut Guttmann, afegeix: “L’estudi parteix de la necessitat de rebutjar una visió de la discapacitat des d’una perspectiva únicament mèdic-rehabilitadora, encara molt estereotipada i inútil per a una societat inclusiva i equitativa com la que pretenem. El principal objectiu de la rehabilitació, més enllà d’aconseguir la major autonomia funcional possible, ha de ser l’apoderament de la persona, la confiança en les seves possibilitats i el desenvolupament d’una vida activa, participativa, de qualitat i d’acord amb el seu propi estil de vida i en equiparació d’oportunitats amb la resta de la societat. Aquest és o hauria de ser el principal compromís del nostre treball; així és com ho entenem des de l’Institut Guttmann”.

El projecte pretén també que els resultats contribueixin a la sensibilització de la realitat de les persones amb discapacitat. “Es tracta d’entendre que les persones amb discapacitat no tenen un menor valor personal i que la seva condició no minva ni la seva dignitat ni el seu dret a participar socialment de manera plena. Reconèixer que la diversitat humana ens enriqueix com a societat”, apunta Banca Cegarra, responsable de l’àrea d’empoderament i qualitat de vida de l’Institut Guttmann.

Animem a tots els Amics de l’Institut Guttmann amb discapacitat a fer-se voluntaris, així com agraïm el suport de totes les persones, empreses i entitats que formen part de la iniciativa Amics de l’Institut Guttmann, per ajudar-nos a fer possible l’innovador projecte Participa per construir una societat més equitativa per a les persones amb discapacitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Es poden fer servir les etiquetes i atributs que apareixen més a dalt.