1 any de COVID a l’Institut Guttmann

Dimarts, 2 març 2021

Ara fa un any, al mes de febrer del 2020, es va diagnosticar el primer cas de coronavirus a Catalunya fet que va comportar canvis sobtats i profunds a totes les institucions sanitàries i també a l’hospital de l’Institut Guttmann.

Ja entrat el mes de març, a l’Institut Guttmann vam començar a patir directament aquests canvis, en primer lloc suprimint l’activitat ambulatòria i les consultes externes, que es van suplir amb sistemes de rehabilitació telemàtica amb els pacients i les famílies. Així mateix, la majoria del personal administratiu va passar a fer teletreball.  Tot el personal assistencial es va haver d’organitzar d’un dia per l’altre i fer front a una malaltia desconeguda i vam començar els torns de 12 hores.

A finals de març, l’hospital va passar a atendre pacient covid  de l’Hospital Germans Trias i Pujol (HGTiP) i, en virtut d’un acord de col·laboració amb Can Ruti, vam habilitar dues Unitats Hospitalàries (la 1 i la 4) per acollir pacients Covid-19 provinents de l’HGTiP de complexitat moderada. El dia 6 d’abril, presentàvem oficialment el pavelló poliesportiu de l’àrea de rehabilitació funcional com a hospital de campanya amb una capacitat per a 75 pacients. D’aquesta manera posàvem a disposició del CatSalut un total de 150 llits per a pacients Codiv-19 entre el pavelló i les dues unitats.

Arribat el mes de maig, vam detectar que hi havia pacients que després de superar la fase aguda de la malaltia presentaven complicacions associades com ara afectacions a la part física i respiratòria, però també cognitives com ara la memòria, la conducta, l’estat d’ànim i la capacitat de realitzar activitats de la vida diària. Va ser en aquest moment que l’Institut Guttmann va posar en marxa el 1er Programa de Neurorehabilitació per a les seqüeles dels pacients post Covid-19 que inclou rehabilitació motriu, respiratòria i cognitiva. Des d’aleshores, hem atès ja més de 150 pacients post-covid i recentment hem signat un conveni de col·laboració també amb el Germans Trias on atenem a pacient pediàtric amb covid persistent.

Ara, un any després, seguim intentant adaptar-nos a aquesta “certa normalitat” que, tot i que amb l’arribada de la vacuna es fa una mica més esperançadora, encara ens veiem obligats a conviure amb la incertesa de les onades que no cessen (diuen que estaríem en portes de la 4a; aquesta vegada vinculada a la soca britànica).

En qualsevol cas, un any després, tot plegat ens agafa necessàriament més preparats, però també més exhausts. Hem aprés i de vegades ens hem resignat. Però en tot moment hem intentat portar la pandèmia de la millor manera possible i no hem perdut la força per tirar endavant, en gran part, gràcies al suport que hem rebut de totes les persones i empreses Amigues de l’Institut Guttmann, que ens han ajudat a continuar fent el més important de tot, oferir el millor tracte i la millor assistència als nostres pacients i les seves famílies.​

Gràcies Amics per estar al nostre costat!